Dobry projekt będzie się bronił mimo upływu lat
Najlepszym sprawdzianem jakości projektu domu jest czas. Wnętrza mogą stracić na aktualności w stosunku do najnowszych trendów, ale zawsze można docenić zawarty w nich kunszt. I na tym właśnie polega ponadczasowość realizacji według warszawskiej pracowni architektonicznej Wyrzykowski Studio.
2018-12-19, 11:38

Trzeba jednak jednoznacznie oddzielić uniwersalność od ponadczasowości. Można to osiągnąć dzięki harmonii, dbałości o każdy detal oraz odpowiedni dobór szlachetnych materiałów. Osiągnięcie takiego efektu możliwe jest przez zastosowanie funkcjonalnych rozwiązań – ten aspekt nigdy nie wyjdzie z mody. – Nie chodzi tu wyłącznie o estetykę powstających przestrzeni, ale także o ich funkcjonalność. Architekt szuka satysfakcjonującego efektu – jego celem jest stworzenie pięknego, wygodnego w użytkowaniu wnętrza, w którym chce się spędzać czas. – tak ten proces opisuje Paweł Wyrzykowski, właściciel autorskiej pracowni Wyrzykowski Studio. Zaznacza też, że to właśnie przyświeca mu w czasie tworzenia projektów, oczywiście z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb klientów. Tymi założeniami kierował się w czasie realizacji najnowszych projektów.

Dom w Chełmie – elegancka nowoczesność

Zgodnie z życzeniem klientów dom został utrzymany w ciemnej kolorystyce, w efekcie powstało eleganckie wnętrze otoczone aurą tajemniczości. Całość została zaprojektowana w nowoczesnym, ponadczasowym stylu. Dom urzeka swoją konsekwentną kolorystyką. W sposób zdecydowany dominują w nim ciemne kolory: brązy, czernie, szarości; jednak tu i ówdzie przełamane są subtelnymi jasnymi barwami i materiałami o ciekawych fakturach. W ten sposób pracownia architektoniczna Wyrzykowski Studio zniwelowała wrażenie ciężkości i przytłoczenia, uzyskującym tym samym nietuzinkowy efekt. Na szczególną uwagę zasługuje kamienna ściana przy stole – tu warszawski architekt zaprojektował naścienny wodospad. Nie mniej ciekawa jest kompozycja „Saikei”, w języku japońskim oznaczająca „krajobraz na tacy”, przedstawiająca krajobraz w miniaturze, który został umieszczony na konsoli specjalnie zaprojektowanej w tym celu.

Dom w Konstancinie – przestrzeń i funkcjonalność

Piętrowy dom w stanie deweloperskim został przeprojektowany zgodnie z potrzebami właścicieli. Wnętrza emanują harmonią i spokojem, a wyrafinowane formy i detale oraz najwyższej jakości materiały budują klimat ponadczasowej elegancji. Po zmianach układu funkcjonalnoprzestrzennego okazało się, że mieszczące się na parterze kuchnia, jadalnia i salon zyskały więcej przestrzeni. To dało pole do popisu projektantom, którzy tworzyli z rozmachem, a jednocześnie z minimalistycznym zacięciem. Dużym atutem tego projektu jest łazienka – spod natrysku rozciąga się widok na ogród. Modernistyczna prostota w przypadku domu w Konstancinie nie wymusza żadnych kompromisów.

Dom w Piasecznie – ciepły modernizm

Projekt utrzymany jest w ponadczasowym i eleganckim stylu modernistycznym, ale z elementami nadającymi poczucie komfortu i ocieplającymi wnętrze. Ważną rolę w całym wnętrzu odgrywa sztuka, na którą zarezerwowano większość ścian. We wnętrzu dominują szarości, złamana biel i ciemny grafit. Zastosowanie takiej kolorystki w całym domu dało efekt przenikania się pomieszczeń, a tym samym powstała spójna całość. Ciekawym elementem tego projektu są drzwi wejściowe, wykonane niemalże w całości ze szkła – w stalowej lakierowanej ramie zostały osadzone przeszklenia z czterech rodzajów szkła.

Martyna Dróżdż-Kocełuch
Account Executive